logo

View a show of the design and construction by clicking one of the buttons below.

 

Rendering

 

 

HGTV - Pasadena, California - Kitchen Remodel

The existing kitchen consisted of 3 separate but adjacent rooms: a small breakfast room, the kitchen, and laundry room. Three interior designers were given the challenge to maximize the space and create an environment the home owner would like, and blend with the architectural style of the house which was built in 1937.The total budget was $35,000. After studying the 3 professional presentations, the home owner selected MDB Design Group to proceed with this remodel.

 

My goal was to open up all three areas and create one room that balances a simple style with the functional conveniences needed for today's lifestyle. We removed all the existing cabinets and the two walls that had separated the 3 spaces. The result is a seamless transition from the existing built-in hutch to the new cabinets, all in white wood with concealed hinges. Using classic black and white for all the permanent materials keeps it timeless, and is a wonderful backdrop for any accent colors. The new plan more than doubled the amount of counter space. The black granite was sealed with a penetrating sealer, which brought out the depth of the stone, as well as protecting the natural material from stains. The back splash was designed to add some interest by rotating the field tile, adding a row of pyramid tiles along the bottom and framing it with a detailed moulding tile. This reflects the under-counter lights onto the black "mirror" countertop, making the space light and bright.

 

The cabinets are a simple frame style with a factory painted finish of white, indicative of the style from the 1930's. I used a second row of upper cabinets to maximize the storage areas on both sides of the kitchen. The center area, the heart of the kitchen is wider and the upper cabinets have glass doors to allow more visual depth. These can have displays for a splash of color, and accent this open feeling. I grouped all the tall items together at the end, thus allowing continuous countertops for good workflow. For a homogeneous look, the cabinet doors where used to hide the new washer and dryer, double drawer dishwasher, the under-counter refrigerator and the trash bin. The existing stainless steal appliances add sparkle throughout the room and are complimented by the large nickel cabinet pulls and the new chrome goose neck faucet. This attention to details carries over to the hidden knife storage, full extension drawers and slide-out shelves, as well as new ceiling speakers.

 

The long room is visually shortened by the use of the deep paprika-red paint on the end wall. The remaining walls are in butter yellow, with all wood trim painted white. These warm colors are picked up in the window treatment. By mounting the plaid and ribbons curtains up against the ceiling, it adds charm and unifies the 3 different size and styles of windows. The white shutters finish the look and add privacy at the two ends.

 

The white ceiling contains down lights located for the activity below and to minimize shadows. The upper cabinets have a row of fluorescent lights under them to hi-light task areas. Two white fans were positioned to provide air circulation, and as a visual break in the long, narrow space.

 

The original design included new cork floors to add a warm and a natural element to the space. After removing 4 layers of sheet vinyl, we discovered a solid oak floor. We decided to refinish and save what turned out to be some beautiful colors and wood grain patterns. The floor was patched where the walls were removed, stained and sealed for the traffic of a kitchen. The kitchen wood floor links the adjacent existing wood floor of the breakfast area and is a perfect blend of form and function for a warm and cheery space.

 

The result is a functional kitchen that is warm and inviting and compliments the architectural style of the house.